top of page

KULLANICI REHBERİ 

Metaverse’te yanlış bilgi kullanımı potansiyel bir sorun olarak görülmekte ve Metaverse’e entegre edilen farklı teknolojilerde ortaya çıkma ihtimali potansiyel riskler olarak değerlendirilmektedir. Bu doğrultuda;

  • Doğrulama kuruluşları ve Metaverse ile ilişkili oluşumların bir arada çalışarak, Metaverse’te yoğunluğu en fazla olan yanlış bilgi türlerine göre kullanıcıların bilinçlendirilmesi ve dahil edici bir kültürün parçası olmaları önem arz etmektedir.

  • İçeriğe maruz kalan değil üreten taraf olabilmek ve yanlış bilgiden arınmış içerikler üretmek konusunda çalışmalar yapılması mühim bir konudur.

  • Yanlış bilgilerin tespiti konusunda yapay zekadan destek alınması gerekmektedir.

  • Platformun moderasyonunu gerçekleştirecek ekibin çeşitliliği ve çalışma şartlarının uygun olması önemli bir konudur.

  • Kullanıcıların yanlış bilgiye karşı mukavemet kazanması ve doğrulama yöntemleri hakkında bilgi sahibi olması Metaverse’le bağlantılı teknolojilerin ve  Metaverse’ün yanlış bilginin yeni merkezi olmasının önüne geçecektir. 

Metaverse’te yanlış bilginin dolaşıma girme hızı ve şeklinin, yanlış bilgiye inanma davranışına potansiyel etkilerinin ne olduğuna yönelik çeşitli sorulara göre uzmanların düşünceleri; Metaverse’ün yanlış bilginin dolaşıma girme hızını ve sunduğu gerçeklik hissinden dolayı insanların yanlış bilgiye inanma eğilimlerini artıracağı yönündedir. Bununla beraber uzmanların, bilgiye erişme noktasında fayda sağlayan çeşitliliğin, yanlış bilginin yayılımı konusunda araç olabileceğini söylediklerini de eklemek gerekmektedir. Konuyla ilgili olarak dijital okuryazarlık ve belli düzenlemeler yoksa çeşitliliğin, zenginlik olduğu kadar tam tersine büyük bir enformasyon çöplüğü olarak tanımlanabildiğinden, bilginin çeşitliliğinin ve ona ulaşabilme yetisinin yanlış bilgiye, manipülasyonlara ve propagandaya güç verdiğinden ve yeni platformlar etrafında belli kanun, kural veya bilgi birikimi olmayan yerlerin çeşitlilik sebebiyle manipülasyon ve yanlış bilginin yayılması için açık alanlar olduğundan bahsetmektedir. Bununla birlikte uzmanlar, Metaverse’ün yanlış bilgiyi yayan kullanıcıların bir araya gelmesi noktasında kolaylık sağlayacağına ve daha gerçekçi bir ortamda bir araya gelebileceklerine işaret eden söylemlerde bulunmaktadırlar. Konu hakkında uzmanlardan biri bu durumu şöyle aktarmaktadır: “Metaverse yanlış bilgiyi yayanların bir araya gelme durumunu daha çok etkiler çünkü amaç aynı düşüncelere ve hislere sahip kullanıcıları bir araya getirmektir. Şu an sosyal mecralarda bir araya gelenlerin üç boyutlu bir ortamda gerçekçi buluşması gibi bir ortam çıkacaktır.” Başka bir uzman ise, “Şu an nasıl bir araya geliyorlarsa aynı şekilde sadece daha gerçekçi bir ortamda bir araya geleceklerdir. Bu gerçeklik yanlış bilginin daha yoğun hissedilmesine neden olabilir.

Metaverse’teki yanlış bilgilerin toplumsal etkilerine yönelik de çeşitli sorular neticesinde elde edilen sonuçlara bakıldığında, bu konu dijital uçurum, komplo teorileri, bireyin günlük hayatı ve doğrulama kuruluşları gibi birtakım konularla ele alınmıştır. Özellikle de dijital uçurumun üzerinde durulması gereken farklı bir konu olarak düşünüldüğünü belirtmek gerekmektedir.

C.S. konuya ilişkin “Metaverse hem teknolojik alt yapı hem de üst yapı olarak çok şey talep eden bir ortam. Dolayısıyla zaman, kaynak ve ekonomik anlamda maliyetli. Bu nedenle çok zenginlerin ve zenginlerin kullanabileceği bir ortamda diğerleri için Metaverse sadece hakkında konuşulan bir alan haline gelir. Böyle bir durumda yanlış bilginin yayılması söz konusu olmadığı için düzeltilmesi de söz konusu olmaz.”

Metaverse’ün toplumsal potansiyel etkileri bağlamında yanlış bilginin doğrulanmasının nasıl gerçekleştirileceği konusunda ise katılımcılar; yapay zeka ve toplumun dahil edici bir kültürün parçası olmasıyla gerçekleştirileceğine dair açıklamalar yapmışlardır. 

Katılımcılar çoğunlukla bu konuyu oy pratikleri, batıl inançlarda artış, sosyal çevre ve Metaverse’e bağlı fiziksel birtakım araçların (çip, lens, gözlük vs.) kullanılması bakımından ele almışlardır. 

Metaverse'te yayılan yanlış bilgilerin nasıl tespit edileceği, doğrulanacağı ve mücadele edebilmek için yapılması gerekenler hususunda katılımcılar, doğru bilginin yayılımı noktasında da Metaverse’ün fayda sağlayacağını ancak yanlış bilginin doğası gereği her halükarda doğrunun öne geçeceğini ve bunun bir noktada kullanıcıların platformu kullanım biçimleri ile ilgili olduğu söylenmiştir.

Metaverse’ün regülasyonu konusunda çeşitliliğin önem arz ettiğine, devletlerin, akademinin, derneklerin ve kullanıcıların bu işin bir parçası olması gerektiğine değinilmiştir. Regülasyonun minimalist ve kullanımı kısıtlayıcı bir şekilde olmaması gerektiğinin de altı çizilmiştir.

Diğer yandan Metaverse’te yayılan yanlış bilgilerin ekonomik, ticari ve sosyal olumsuz çıktıları da mühim bir konudur. C.S. Metaverse’ün kapsayıcı ve etkili bir ortam olması sebebiyle her anlamda olumsuz çıktılar sunma potansiyeline sahip olduğunu söylerken A.A. her şeyin manipüle edilebilir olduğunu; markaları, güvenliği, ticareti yok edebileceğini ve itibarsızlaştırmaya sebep olabileceğini belirtmiştir. Ü.A. ise “Bir yerin gerçekliğine tam olarak hakim olunmazsa orada ticaret yapıldığında ekonomik çöküntü yaşanır. Hakikatin standart olması lazım ki ticaret ve ekonomi bir araya gelip olumlu çıktılar sunsun. Metaverse gerçekliği bambaşka bir düzlemde yarattığı için problemler daha fazla derinleşecektir. Ticari ve ekonomik anlamda ortaya çıkan olumsuzluklar sosyal hayata sıçrayarak itibarsızlaştırma, güven problemleri gibi durumlara neden olabilir.” yorumunda bulunmuştur. 

bottom of page